Podczas wydarzenia odbywają się liczne prezentacje, pokazy oraz warsztaty kulinarne.
W roku 2022 na Festiwalu pojawił się wątek ukraiński. Czym jest kuchnia ukraińska,
co zrobić z „ruskimi pierogami”, na czym polega barszcz ukraiński i co łączy kuchnię polską
i ukraińską opowiedzieli zaproszeni goście – specjaliści związani z kuchnią historyczną
i regionalną, w tym m.in. znany kucharz Łukasz Modelski – z wykształcenia historyk sztuki
i kultury średniowiecza, z zawodu redaktor (m.in. wieloletni wiceszef „Twojego Stylu”). Autor reportaży historycznych i zbiorów wywiadów oraz książek dotyczących historii kuchni. Pisujący o winie i gastronomii felietonista, uczestnik wielu inicjatyw kulinarnych, związanych m.in.
z próbą określenia kanonu polskiej kuchni. W radiowej Dwójce prowadzi „Drogę przez mąkę” - kultową audycję o związkach kuchni i literatury. W roku 2023 kolejna odsłona festiwalu – tym razem kuchnia włoska.
Ciekawostki z zamkowej kuchni zaskoczą zapewne nie jednego smakosza, a zaproszeni goście uchylą rąbka tajemnicy dawnych receptur. Na imprezie na pewno nie zabraknie muzyki, stoisk z regionalnymi przysmakami oraz warsztatów kulinarnych i rękodzielniczych.
