Skip to content Skip to footer

Podczas wydarzenia odbywają się liczne prezentacje, pokazy oraz warsztaty kulinarne.
W roku 2022 na Festiwalu pojawił się wątek ukraiński. Czym jest kuchnia ukraińska,
co zrobić z „ruskimi pierogami”, na czym polega barszcz ukraiński i co łączy kuchnię polską
i ukraińską opowiedzieli zaproszeni goście – specjaliści związani z kuchnią historyczną
i regionalną, w tym m.in. znany kucharz Łukasz Modelski – z wykształcenia historyk sztuki
i kultury średniowiecza, z zawodu redaktor (m.in. wieloletni wiceszef  „Twojego Stylu”). Autor reportaży historycznych i zbiorów wywiadów oraz książek dotyczących historii kuchni. Pisujący o winie i gastronomii felietonista, uczestnik wielu inicjatyw kulinarnych, związanych m.in.
z próbą określenia kanonu polskiej kuchni. W radiowej Dwójce prowadzi „Drogę przez mąkę” ­­- kultową audycję o związkach kuchni i literatury. W roku 2023 kolejna odsłona festiwalu – tym razem kuchnia włoska.

Ciekawostki z zamkowej kuchni zaskoczą zapewne nie jednego smakosza, a zaproszeni goście uchylą rąbka tajemnicy dawnych receptur. Na imprezie na pewno nie zabraknie muzyki,  stoisk z regionalnymi przysmakami oraz warsztatów kulinarnych i rękodzielniczych.


FESTIWAL „W ZAMKOWEJ KUCHNI NA SZLAKU KSIĄŻĄT MAZOWIECKICH”

Początek lata to doskonały miesiąc na rozpoczęcie pasjonujących wakacyjnych podróży, zwłaszcza jeśli kuszą nas one pięknymi aromatami, doskonałymi walorami smakowymi i zostały okraszone ciekawą historią. Dlatego wszystkich koneserów dobrej kuchni po raz kolejny zapraszamy do Zamku w Liwie, gdzie liwska warownia odsłoni swoje kolejne kulinarne oblicze.

Data9 lipca 2022KucharzŁukasz ModelskiShare

POLITYKA PRYWATNOŚCI

BIP

© 2024. MUZEUM ZBROJOWNIA NA ZAMKU W LIWIE

Previous slide
Next slide
Skip to content
Ta witryna ma na celu zapewnienie dostępności cyfrowej osobom niepełnosprawnym. Nieustannie poprawiamy komfort użytkowania dla wszystkich i stosujemy odpowiednie standardy dostępności.